Jak vybrat moka konvici a french press?

Klasická hliníková moka konvice je součástí každé italské rodiny

Moka konvičky i french pressy patří mezi tradiční, ale na nějakou dobu pozapomenuté způsoby přípravy kávy. Dnes se ale jejich popularita vrací a pro mnoho milovníků voňavého nápoje se stávají dostupnou a přitom vynikající alternativou k drahým a složitým strojům na espresso. Který z nich ale zvolit a jakou moka konvici či french press si vybrat?

  • Klára, redaktorka Heureka.cz
  • Doba čtení: 7 minut

Moka konvička

  • Rychlá a jednoduchá příprava kávy

  • Nízká pořizovací cena

  • Kompaktní provedení

  • Snadná údržba

  • Vhodné pro milovníky malé a silné kávy

  • Velké množství originálních designů

  • K použití na indukci je zapotřebí pořídit si moka konvičku z nerezu

  • Není optimální pro milovníky kávy, kteří si rádi vychutnávají jemné chuťové odstíny kávy

Moka konvice


French press

  • Rychlá a jednoduchá příprava kávy nebo sypaného čaje

  • Elegantní design

  • Kompaktní provedení – menší french pressy jsou vhodné i na cesty

  • Přípravu slabší kávu s jemnější chutí

  • Ve french pressu lze s trochou úsilí našlehat i mléko

  • Vyžaduje důkladnější čištění

  • Je nutné vystihnout správnou dobu louhování

French pressy

Výběr moka konvičky

Moka konviček je několik druhů, liší se především v materiálu, ze kterého jsou vyrobené. Jedná se o klasické hliníkové konvičky, nerezové, kombinace hliníku a nerezu, a pak tu jsou speciální elektrické moka konvičky. Úchyty a rukojeť pak bývají vyrobené z žáruvzdorného plastu.

Hliníková

  • Hliník je tradiční materiál pro výrobu moka konviček
  • Vytváří takzvanou kávovou patinu a nasává do sebe chuť nápoje
  • Hliníkové moka konvičky jsou vhodné na všechny typy sporáků kromě indukce
  • Nízká hmotnost a kompaktní rozměry, díky kterým je konvička z tohoto materiálu ideální na cesty
  • Nelze mýt v myčce nádobí

Tip

Hliníkové moka konvičky neumývejte saponátem, stačí teplá voda. Zbytečně by došlo ke změně chuti a vůně kávy.

Nerezová moka konvička na indukci

  • Nerez je velmi kvalitní a stálý materiál s dlouhou životností
  • Hodí se na všechny typy sporáků včetně indukce
  • Moderní čistý design
  • Vhodné pro mytí v myčce nádobí
  • Nerezové moka konvičky jsou těžší než hliníkové
Na co si dát pozor

Pokud používáte indukční vařič, ověřte si, zda je s ním konvice kompatibilní. Zkontrolujte si také, jaký minimální průměr musí mít nádobí, aby šlo na vašem vařiči použít. Pokud je dno moka konvičky menší než minimální průměr, vařič jednoduše nesepne. Potřebné informace najdete v návodu k použití vašeho vařiče.


Kombinace nerezu a hliníku

  • Spojení tradiční italské klasiky hliníku a moderního nerezu
  • Spodní část je vyrobená z nerezu, aby byla konvička použitelná i na indukci
  • Horní část je z klasického potravinářského hliníku, aby se zachovala kávová patina a nezaměnitelná chuť italské kávy
  • Hliník umožňuje mnoho barevných provedení a nových designů

Úplně novou moka konvičku je potřeba tzv. zajet a vypláchnout. První káva z nové moka konvičky není určená ke konzumaci.

Moka konvička elektrická

  • Klasická hliníková moka konvička s vlastní zdrojem energie, stačí ji zapojit do zásuvky
  • Nabízí mnoho přídavných funkcí, například udržování teploty kávy, dokud ji nenalejete do šálků nebo časovač, díky kterému si můžete nastavit přesnou hodinu, na kterou chcete mít kávu připravenou
  • Snadno přenositelná a použitelná všude tam, kde je dostupný elektrický proud

Výběr french pressu

U French pressů je výběr jednodušší, není jich tolik typů a vypadají všechny podobně. Stejně jako konvičky se liší jen v používaných materiálech. Nejnápadnější částí french pressu je jeho tělo neboli varná nádoba. Ta je u většiny přístrojů vyrobena z borosilikátového varného skla. Existují ale i alternativy. French pressy se vyrábějí i z polykarbonátu, jehož hlavní výhodou je jeho větší životnost a odolnost vůči rozbití. Případně z nerezové oceli, která je rovněž nerozbitná a navíc udrží nápoj až hodinu či dvě horký.

Nerezový french press v nadčasovém designu udrží nápoj horký až 2 hodiny

Sítko a píst jsou u všech french pressů kovové a liší se jen svou strukturou. Liší se také použitý materiál na těsnění po obvodu sítka. Tradiční pružinku, která tlačí na stěnu french pressu, u některých přístrojů nahrazuje lépe těsnící silikonový kroužek. Při výběru french pressu doporučujeme také ověřit, zda má prodejce k dispozici náhradní díly – skla, sítka či držáky sítek.

French press využijete také při přípravě sypaného čaje

Jakou vybrat velikost?

Velikost moka konvičky i french pressu je důležitým faktorem při výběru. Vaříte si kávu sami pro sebe do malého šálku? Nebo ji děláte pro celou kancelář či máte v oblibě pít svůj životabudič z půllitrového kafáče? V obou případech budete potřebovat přístroj s poněkud odlišnými parametry. Servírujete-li kávu do tradičních českých hrnků, šest šálků uvedených na obalu french pressu či moka konvice vám nezaručí, že na jednu várku napojíte 6 osob. Vodítkem při výběru správné velikosti pro vás může být přepočet na objem. Zatímco u moka konviček odpovídá jeden šálek přibližně 50 ml výsledného nápoje, u french pressů je jedním šálkem myšleno přibližně 100 ml.

Počet šálků Objem nádoby
1–2 100–200 ml
2–4 200–300 ml
4–6 300–600 ml

Jak funguje moka konvička?

Moka konvička funguje jednoduše – voda v uzavřené nádobě se začne vypařovat, a tím se zvyšuje tlak. Jakmile je tlak v nádobě dostatečný, dojde k prudkému výronu horké vody skrze jediný otvor. Horká voda probublá přes sítko s namletou kávou až do horní nádobky pro hotovou kávu.

Jak uvařit kávu v moka konvičce?

  1. Namelte si čerstvou kávu. Hrubost kávy do moka konvičky by měla být jemnější než pro french press, ale hrubší než pro přípravu espressa v kávovaru.
  2. Kávou naplňte filtr vždy až po okraj nebo po rysku. Kávu nepěchujte, ale jen lehce zarovnejte. Většinou postačí párkrát cinknout lžičkou a sítko.
  3. Do spodní části konvičky nalijte vodu až po ventilek. Vodu můžete nalít studenou i předehřátou těsně pod bod varu.
  4. Pevně zašroubujte oba díly konvičky.
  5. Konvičku postavte na plotnu a vařte jen na mírném plameni, aby se káva nespálila a nezhořkla.
  6. Jakmile začne pára procházet kávou, bude vydávat syčivý zvuk.
  7. Po přebublání páry přes filtr už kávu dál nevařte a sejměte konvičku z plotýnky.
  8. Kávu lehce promíchejte lžicí a nalévejte do šálků.

Vrchní kryt konvičky během varu neodkrývejte, mohlo by dojít k opaření.

Jakmile začne konvička bublat, stáhněte ji z plamene

Příprava kávy ve french pressu

  1. French press je potřeba nejprve zahřát, uvařte si tedy tolik vody, kolik se vejde do vašeho french pressu a nechte jej v něm chvíli odstát.
  2. Kávu do french pressu namelte spíše nahrubo a vysypte do nádoby.
  3. Zalijte kávu horkou vodou (90 °C), nejprve jen kousek nad okraj namleté kávy, následně vodu dolijte a zamíchejte.
  4. Nádobu zakryjte víčkem s vytaženým pístem, aby neunikalo teplo.
  5. Nechte odstát 3–4 minuty a začněte pomalu stlačovat píst dolů. Sítko oddělí sedlinu od kávy.
  6. Nalévejte do šálků, nejlépe předehřátých, nebo do servírovací konvice.

Příslušenství

Káva

Mletá káva

Kávomlýnky

Hrnky a šálky

Čaje

Přečtěte si více o alternativních způsobech přípravy kávy v našem článku.